Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον αναισθησιολόγο γίνεται εξέταση του ασθενή και συζήτηση ανησυχιών και προσδοκιών του. Συγκεκριμένα, πριν την αναισθησία, γίνεται λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενή, παγματοποιείται μια φυσική εξέταση και συζήτηση για τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του για τη διαδικασία.
Ο αναισθησιολόγος θα εξηγήσει επίσης τους διαφορετικούς τύπους αναισθησίας, και τους κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με κάθε τύπο.
Επιπρόσθετα, ο αναισθησιολόγος θα συζητήσει τα τρέχοντα φάρμακα του ασθενή και τυχόν φαρμακευτικές αλλεργίες που μπορεί να έχει. Ορισμένα φάρμακα και αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν τη χορήγηση της αναισθησίας, επομένως είναι απαραίτητο να εντοπιστούν έγκαιρα.
Ο αναισθησιολόγος μπορεί ακόμα να πραγματοποιήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ή ηλεκτροκαρδιογραφήματα, για να αξιολογήσει τη συνολική υγεία του ασθενή και να εντοπίσει τυχόν πιθανούς κινδύνους.
Η ενημέρωση για την αναισθησία είναι μια ευκαιρία για τους ασθενείς να κάνουν ερωτήσεις και να αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχουν σχετικά με τη διαδικασία. Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας συμβουλευτικής για την αναισθησία περιλαμβάνουν:
Για να προετοιμαστούν για την ενημέρωση για την αναισθησία και την προεγχειρητική εκτίμηση, οι ασθενείς θα πρέπει να συγκεντρώσουν το ιατρικό ιστορικό τους αλλά και της οικογένειάς τους, των φαρμάκων που λαμβάνουν και τυχόν αλλεργιών που μπορεί να έχουν. Συστήνεται να ετοιμάσουν μια λίστα με τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους που θα ήθελαν να συζητήσουν με τον αναισθησιολόγο.
Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούνται οι συγκεκριμένες οδηγίες που παρέχονται από την ομάδα των χειρουργών και των αναισθησιολόγων, όπως η νηστεία ή η διακοπή των φαρμάκων πριν από τη διαδικασία. Η μη τήρηση αυτών των οδηγιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.