Τι να ρωτήσεις τον αναισθησιόλογο

ti-na-rotiseis-ton-anaisthisiologo

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από τον αναισθησιολόγο γίνεται εξέταση του ασθενή και συζήτηση ανησυχιών και προσδοκιών του. Συγκεκριμένα, πριν την αναισθησία,  γίνεται λήψη ιατρικού ιστορικού του ασθενή, παγματοποιείται μια φυσική εξέταση και συζήτηση για τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του για τη διαδικασία.

Ο αναισθησιολόγος θα εξηγήσει επίσης τους διαφορετικούς τύπους αναισθησίας, και τους κινδύνους και τα οφέλη που σχετίζονται με κάθε τύπο.

Επιπρόσθετα, ο αναισθησιολόγος θα συζητήσει τα τρέχοντα φάρμακα του ασθενή και τυχόν φαρμακευτικές αλλεργίες που μπορεί να έχει. Ορισμένα φάρμακα και αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν τη χορήγηση της αναισθησίας, επομένως είναι απαραίτητο να εντοπιστούν έγκαιρα.

Ο αναισθησιολόγος μπορεί ακόμα να πραγματοποιήσει πρόσθετες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος ή ηλεκτροκαρδιογραφήματα, για να αξιολογήσει τη συνολική υγεία του ασθενή και να εντοπίσει τυχόν πιθανούς κινδύνους.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον αναισθησιολόγο

Η ενημέρωση για την αναισθησία είναι μια ευκαιρία για τους ασθενείς να κάνουν ερωτήσεις και να αντιμετωπίσουν τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχουν σχετικά με τη διαδικασία. Μερικές ερωτήσεις που πρέπει να κάνουν οι ασθενείς κατά τη διάρκεια μιας συμβουλευτικής για την αναισθησία περιλαμβάνουν:

  • Τι είδους αναισθησία θα χρησιμοποιηθεί για την επέμβασή μου και γιατί;
  • Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και τα οφέλη που συνδέονται με τον τύπο της αναισθησίας που χρησιμοποιείται;
  • Πώς θα χορηγηθεί η αναισθησία και πόσο θα διαρκέσει;
  • Τι πρέπει να περιμένω κατά την περίοδο αποκατάστασης;
  • Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσω πριν από τη διαδικασία, όπως νηστεία ή διακοπή φαρμάκων;

Προετοιμασία για τη Συμβουλευτική από τον Αναισθησιολόγο

Για να προετοιμαστούν για την ενημέρωση για την αναισθησία και την προεγχειρητική εκτίμηση, οι ασθενείς θα πρέπει να συγκεντρώσουν το ιατρικό ιστορικό τους αλλά και της οικογένειάς τους, των φαρμάκων που λαμβάνουν και τυχόν αλλεργιών που μπορεί να έχουν. Συστήνεται να ετοιμάσουν μια λίστα με τις ερωτήσεις και τις ανησυχίες τους που θα ήθελαν να συζητήσουν με τον αναισθησιολόγο.

Είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούνται οι συγκεκριμένες οδηγίες που παρέχονται από την ομάδα των χειρουργών και των αναισθησιολόγων, όπως η νηστεία ή η διακοπή των φαρμάκων πριν από τη διαδικασία. Η μη τήρηση αυτών των οδηγιών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Συμβουλές του αναισθησιολόγου

  1. Πάρτε ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί
    Ετοιμάστε τις ερωτήσεις σας πριν συναντήσετε τον γιατρό. Κατά τη διάρκεια της συμβουλευτικής είναι σύνηθες, οι ασθενείς να ξεχνούν τι θέλουν να ρωτήσουν λόγω του άγχους. Σημειώστε τις ερωτήσεις σας και σημειώστε τις σημαντικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Ζητήστε από το γιατρό σας επιπλέον υλικό για να το διαβάσετε με ησυχία στο σπίτι.
  2. Μην πάτε στην ενημέρωση μόνος/η
    Αν είναι δυνατόν, πάρτε κάποιον μαζί σας στην ενημέρωση. Πιθανότατα δεν θα μπορείτε να θυμηθείτε όλα όσα είπε ο γιατρός σας. Σε αυτή την περίπτωση ένα επιπλέον ζευγάρι αυτιά θα κάνει τη διαφορά!
  3. Μην βασιστείτε στο διαδίκτυο για ιατρικές πληροφορίες
    Σήμερα, μπορείτε να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία στο Διαδίκτυο. Αν και υπάρχουν πολύ αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, μην ξεχνάτε ότι ο γιατρός σας είναι ο πιο κατάλληλος για να σας παρέχει έγκυρες πληροφορίες και τις απαραίτητες συμβουλές!
    Εντοπίζοντας τυχόν προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις και συζητώντας τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του ασθενή, ο αναισθησιολόγος διασφαλίζει ότι ο ασθενής λαμβάνει τον κατάλληλο τύπο αναισθησίας για ένα ασφαλές και επιτυχές χειρουργικό αποτέλεσμα.