Εκτίμηση Ασθενών Πριν και Μετά το Χειρουργείο

εκτίμηση ασθενών πριν και μετά το χειρουργείο

Στην αναισθησιολογία, αρκετά σκορ και κλίμακες χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ασθενών πριν από το χειρουργείο. Αυτές οι αξιολογήσεις βοηθούν τους αναισθησιολόγους να εκτιμήσουν τη συνολική κατάσταση υγείας του ασθενούς, να προβλέψουν τον περιεγχειρητικό κίνδυνο και να λάβουν στοχευμένες αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση της αναισθησίας. Ακολουθούν ορισμένα από τα βασικά σκορ και κλίμακες που χρησιμοποιούνται σε αυτό το πλαίσιο:

8 Κλίμακες για την Αξιολόγηση Ασθενών Πριν το Χειρουργείο

1. Σύστημα Ταξινόμησης Φυσικής Κατάστασης ASA

Αυτό το σύστημα αναπτύχθηκε από την Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων (ASA), και κατηγοριοποιεί τους ασθενείς με βάση τη συνολική κατάσταση της υγείας τους πριν από το χειρουργείο.

Κυμαίνεται από ASA 1, που δηλώνει έναν υγιή ασθενή έως ASA 5, που δηλώνει ετοιμοθάνατο ασθενή που δεν αναμένεται να επιβιώσει χωρίς χειρουργείο. Η κλίμακα αυτή βοηθά τους αναισθησιολόγους να εκτιμήσουν τον γενικό κίνδυνο που σχετίζεται με την αναισθησία και τη χειρουργική επέμβαση.

 

2. Αναθεωρημένος Δείκτης Καρδιακού Κινδύνου (RCRI)

Γνωστός και ως Αναθεωρημένος Δείκτης Καρδιακού Κινδύνου Lee, αυτό το σύστημα βαθμολόγησης προβλέπει τον κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών μετά από μια μη καρδιακή χειρουργική επέμβαση. Λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως χειρουργική επέμβαση υψηλού κινδύνου, ιστορικό ισχαιμικής καρδιακής νόσου, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλοαγγειακή νόσο, διαβήτη που απαιτεί ινσουλίνη και προεγχειρητικό επίπεδο κρεατινίνης ορού > 2,0 mg / dL.  

 

3. Δείκτης Συννοσηρότητας Charlson (CCI)

Αυτός ο δείκτης αξιολογεί την επιβάρυνση των συννοσηροτήτων σε ασθενείς που υποβάλλονται σε ένα χειρουργείο. Αποδίδει σταθμισμένες βαθμολογίες σε διάφορες συννοσηρότητες, όπως:

  • έμφραγμα του μυοκαρδίου,
  • συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια,
  • περιφερική αγγειακή νόσο,
  • εγκεφαλοαγγειακή νόσο,
  • άνοια,
  • χρόνια πνευμονοπάθεια,
  • νόσο του συνδετικού ιστού,
  • πεπτικό έλκος,
  • ηπατική νόσο,
  • διαβήτη,
  • ημιπληγία,
  • νεφρική νόσο και κακοήθεια.  

4. Σύστημα Ταξινόμησης Φυσικής Κατάστασης της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολόγων (ASAPS)

Αυτό το σύστημα ταξινόμησης βασίζεται στο Σύστημα Ταξινόμησης Φυσικής Κατάστασης ASA, ενσωματώνοντας πρόσθετους παράγοντες όπως η ηλικία, η λειτουργική κατάσταση και το ιατρικό ιστορικό. Αποσκοπεί στην παροχή μιας πιο ολοκληρωμένης εκτίμησης του κινδύνου του ασθενούς και μπορεί να καθοδηγήσει τις αποφάσεις περιεγχειρητικής διαχείρισης.

 

5. Αξιολόγηση της Βαθμολογίας του Ηλικιωμένου Χειρουργικού Ασθενούς (EESP)

Αυτό το σύστημα βαθμολόγησης έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εκτίμηση του περιεγχειρητικού κινδύνου σε ηλικιωμένους χειρουργικούς ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω. Λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η ταξινόμηση στην κλίμακα ASA, η λειτουργική κατάσταση, η γνωστική διαταραχή και η παρουσία συγκεκριμένων συννοσηροτήτων για την πρόβλεψη των μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων και του κινδύνου θνησιμότητας.

 

6. Έλεγχος Διατροφικού Κινδύνου (NRS) 2002

Αυτό το εργαλείο αξιολογεί τη διατροφική κατάσταση των ασθενών πριν από το χειρουργείο και εντοπίζει αυτούς που διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών σχετικές με τον υποσιτισμό. Λαμβάνει υπόψη παράγοντες, όπως την απώλεια βάρους, το δείκτη μάζας σώματος, την πρόσληψη τροφής, τα γαστρεντερικά συμπτώματα και τη σοβαρότητα της νόσου. Ο έγκαιρος εντοπισμός των υποσιτισμένων ασθενών επιτρέπει στοχευμένες διατροφικές παρεμβάσεις για τη βελτιστοποίηση των περιεγχειρητικών αποτελεσμάτων.

 

7. Mallampati Score

Η αξιολόγηση αυτή αφορά τα ανατομικά χαρακτηριστικά των αεραγωγών, συγκεκριμένα την ορατότητα των στοματοφαρυγγικών δομών, όταν ο ασθενής ανοίγει το στόμα του και προεξέχει η γλώσσα του. Βοηθά στην πρόβλεψη της δύσκολης διασωλήνωσης και της διαχείρισης των αεραγωγών κατά την επαγωγή αναισθησίας.

 

8. Ερωτηματολόγιο STOP-Bang

Αυτό το εργαλείο ελέγχου βοηθά στον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο υπνικής άπνοιας (OSA) με βάση παράγοντες όπως ροχαλητό, κόπωση, παρατηρούμενες άπνοιες, υψηλή αρτηριακή πίεση, δείκτη μάζας σώματος, ηλικία, περιφέρεια λαιμού και φύλο.

 

7 Κλίμακες για την Αποτελεσματική Μετεγχειρητική Αναισθησιολογική Φροντίδα

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι αναισθησιολόγοι χρησιμοποιούν διάφορα σκορ και αξιολογήσεις για:

  • την παρακολούθηση της ανάρρωσης του ασθενούς,
  • τη διαχείριση του μετεγχειρητικού πόνου και
  • την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.

Ακολουθούν μερικές βαθμολογίες και κλίμακες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη μετεγχειρητική αναισθησιολογική φροντίδα:

1. Σκορ Πόνου

  • Αριθμητική κλίμακα αξιολόγησης (NRS): Οι ασθενείς βαθμολογούν την ένταση του πόνου τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, με το 0 να μη νιώθουν πόνο και το 10 να είναι ο χειρότερος πόνος που μπορεί να φανταστεί κανείς.
  • Οπτική αναλογική κλίμακα (VAS): Οι ασθενείς σημειώνουν την ένταση του πόνου τους σε μια συνεχή γραμμή, που συνήθως κυμαίνεται από «καθόλου πόνο» έως «χειρότερο πόνο που μπορεί να βιώσει κάποιος».
  • Λεκτική κλίμακα αξιολόγησης (VRS): Οι ασθενείς περιγράφουν τον πόνο τους χρησιμοποιώντας λέξεις όπως «κανένας», «ήπιος», «μέτριος» ή «σοβαρός».

 

2. Τροποποιημένο Σκορ Aldrete

Αυτό το σύστημα βαθμολόγησης αξιολογεί την ανάρρωση των ασθενών από την αναισθησία και τη χειρουργική επέμβαση με βάση κριτήρια όπως η δραστηριότητα, η αναπνοή, η κυκλοφορία, η συνείδηση και ο κορεσμός οξυγόνου. Βοηθά να προσδιοριστεί πότε οι ασθενείς είναι έτοιμοι για εξιτήριο από τη μονάδα φροντίδας μετά την αναισθησία (PACU).

 

3. Μετεγχειρητικές Κλίμακες Ναυτίας και Εμέτου (PONV)

  • Apfel Score: Αυτό το σύστημα βαθμολόγησης αξιολογεί τον κίνδυνο μετεγχειρητικής ναυτίας και εμέτου με βάση τέσσερις παράγοντες: γυναικείο φύλο, ιστορικό PONV ή ασθένειας κίνησης (ναυτία), ιστορικό καπνίσματος και χρήση μετεγχειρητικών οπιοειδών.
  • PONV Impact Scale: Η κλίμακα αυτή αξιολογεί τη σοβαρότητα της μετεγχειρητικής ναυτίας και εμέτου και την επίδρασή τους στην ποιότητα ζωής του ασθενούς.

 

4. Βαθμολογία Αναλγησίας Διάσωσης

Αυτές οι βαθμολογίες αξιολογούν την αποτελεσματικότητα της μετεγχειρητικής διαχείρισης του πόνου και την ανάγκη για πρόσθετες αναλγητικές παρεμβάσεις. Μπορεί να περιλαμβάνουν κριτήρια, όπως την ένταση του πόνου, την ικανοποίηση του ασθενούς και την απαίτηση για «αναλγητικά διάσωσης».

 

5. Κλίμακες Ποιότητας Αποκατάστασης (QoR)

Αυτές οι κλίμακες αξιολογούν διάφορες πτυχές της ανάρρωσης του ασθενούς από το χειρουργείο, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο, της σωματικής άνεσης, της συναισθηματικής ευεξίας και της συνολικής ικανοποίησης από τη χειρουργική εμπειρία.

 

6. Μετρήσεις Έκβασης που Αναφέρονται από τον Ασθενή (PROMs)

Αυτές οι μετρήσεις καταγράφουν τις υποκειμενικές εμπειρίες και τις αντιλήψεις του ασθενούς για τα χειρουργικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης της ανακούφισης από τον πόνο, της λειτουργικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής μετά τη χειρουργική επέμβαση.

 

7. Εργαλεία Εκτίμησης Κινδύνου Χρόνιου Πόνου

Σε περιπτώσεις όπου οι ασθενείς μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιου πόνου μετά από το χειρουργείο, οι αναισθησιολόγοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία εκτίμησης κινδύνου για να εντοπίσουν προδιαθεσικούς παράγοντες και να εφαρμόσουν προληπτικές στρατηγικές.

Συμπέρασμα

Αυτά τα σκορ και οι κλίμακες βοηθούν τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης στην αξιολόγηση του περιεγχειρητικού κινδύνου των ασθενών, στην καθοδήγηση των αποφάσεων θεραπείας και στη βελτιστοποίηση της φροντίδας των ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο.

Συμβάλλουν στην παροχή ασφαλούς και αποτελεσματικής περιεγχειρητικής φροντίδας, εντοπίζοντας ασθενείς υψηλού κινδύνου που μπορούν να επωφεληθούν από πρόσθετες παρεμβάσεις ή στενότερη παρακολούθηση. Έτσι, βελτιστοποιούν τον έλεγχο του πόνου για να εξασφαλίσουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα μετά τη χειρουργική επέμβαση.